Centraal Nieuws

Het echte nieuws!

Nederlandse staat verdacht van witwaspraktijken

Als jij de grootste aandeelhouder bent van een bedrijf dat wordt verdacht van witwassen, dan kan je wel stellen dat jij het bedrijf niet bent, maar zo werkt het niet.

Er is een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen een bedrijf van de Nederlandse staat wegens witwassen en een Deense bankdirecteur pleegt opeens zelfmoord.

Wat precies de achtergronden zijn is niet helemaal duidelijk, maar wel dat het op dit moment gigantisch rommelt binnen de bankwereld. Zo hadden we enkele jaren geleden het ene na het andere mysterieuze sterfgeval binnen het bankwezen en het lijkt erop dat dit opnieuw begint.

hetgeen zelfs resulteerde in publicatie op grote Amerikaanse media.

Nu vallen er wederom doden en wordt er veel druk gelegd op banken om “terrorisme en witwassen” te bestrijden. 

Het Openbaar Ministerie doet een strafrechtelijk onderzoek bij ABN Amro om witwassen en de financiering van terrorisme. De bank doet geen mededelingen waar de zaak precies over gaat. Wel zegt ABN Amro volledig mee te werken aan het onderzoek.

Het OM verdenkt de bank ervan gedurende een langere periode ongebruikelijke transacties niet, of niet op tijd te hebben gemeld. Ook zouden cliënten niet voldoende onderzocht zijn en heeft de bank niet op tijd afscheid genomen van klanten.

Het onderzoek is gestart na een melding van toezichthouder De Nederlandsche Bank. Die gaf ABN Amro vorige maand de opdracht om alle 5 miljoen particuliere klanten opnieuw door te lichten.


Aangezien de Nederlandse staat de grootste aandeelhouder is van de bank, wordt ook zij verdacht van witwassen en financiering van terrorisme.

Want, als jij de meeste aandelen bezit van een bedrijf dat wordt verdacht van witwassen en financiering van terrorisme en jij dus verantwoordelijk bent voor het benoemen van een directie, zal geen rechter ter wereld geloven dat jij daar niets mee te maken hebt.

Dit zal uiteraard wel het verweer zijn van de Nederlandse staat en aangezien zij zelf het strafrechtelijk onderzoek uitvoeren, zullen ze wel buiten schot blijven.

Minister Hoekstra van Financiën noemt het onderzoek zorgelijk, maar wil er verder niet op vooruitlopen. De minister zegt wel dat hij zich als aandeelhouder laat informeren. Hij vindt het goed dat de bank alle medewerking aan het onderzoek zegt te verlenen.

Ridouan Taghi zal ook ongetwijfeld aandeelhouder zijn een bedrijf dat wordt verdacht van witwassen, maar hij wordt niet aangehaald in de kranten met het volgende als één van zijn bedrijven wordt onderzocht:

Ridouan Taghi noemt het onderzoek zorgelijk, maar wil er verder niet op vooruitlopen. Taghi zegt wel dat hij zich als aandeelhouder laat informeren.

Die wordt onmiddellijk bestempeld als “verdachte” en krijgt een balkje voor zijn ogen. Waarom gebeurt dat niet bij Wopke of Mark? Waarom wordt, als het op recht aankomt, er altijd met twee maten gemeten?

Waarom mag de overheid ongestoord de grootste wietexporteur ter wereld worden, maling hebben aan haar eigen opiumwetgeving en waarom mag de staat gewoon de grootste aandeelhouder zijn van een bedrijf dat volop in de schijnwerpers staat voor witwassen en financieren terroristen?

Ook in andere landen staan witwassers volop in de belangstelling en hadden we afgelopen woensdag weer een verdacht stergeval.

De voormalige topman van de Estse tak van Danske Bank is dood gevonden door de politie in Estland. Gisterenochtend verdween Aivar Rehe uit zijn woning in de hoofdstad Tallinn. De politie gaf geen nadere details over zijn overlijden, maar er zijn aanwijzingen die duiden op zelfmoord.

Danske Bank maakte vorig jaar bekend dat een groot deel van de 230 miljard dollar aan geldstromen via zijn Estse dochteronderneming verdacht was. Mogelijk gebruikten criminelen uit Rusland de route via Estland om geld wit te wassen.

De praktijken vonden plaats tussen 2007 en 2015 toen Rehe aan het hoofd stond van de Estse afdeling. Hij stapte in 2015 op. Rehe was overigens geen verdachte, maar wel een getuige in het witwasonderzoek. Er lopen nu in meerdere landen strafrechtelijke onderzoeken naar Danske Bank en de boetes voor de kwestie zouden zomaar in de miljarden euro’s kunnen lopen.

En natuurlijk duikt ook hier weer een oude bekende op:

Volgens de Duitse krant Süddeutsche Zeitung heeft de witwaszaak rond het Deense Danske Bank ook tot een inval geleid bij de Duitse branchegenoot Deutsche Bank. Justitie verdenkt een werknemer van Deutsche van het helpen bij witwassen.

Ook bij de vele doden in de bankwereld enige jaren geleden leidden de sporen heel vaak naar moord waar de naam Deutsche naar voren komt. Net zoals bij de Danske Bank. Wij hebben contact opgenomen met iemand die een belangrijke positie bekleedde bij de Danske bank voor nadere informatie, maar het enige dat we als antwoord krijgen, is een cryptisch ontwijkende bericht waaruit duidelijk blijkt dat iedereen op dit moment de kaken stijf op elkaar houdt.

Auteur Jospeh Farrell is een heel andere mening toegedaan. Juist omdat de mensen die een vreemde en onnatuurlijke dood sterven in de financiële wereld bekend staan als vriendelijke mensen zonder veel problemen en volgens Farrell allemaal mensen die een soort hoge morele code zouden kunnen hebben.

Mensen die dan vanuit de functie die ze bekleden toegang hadden tot gegevens die hoe dan ook geheim moeten blijven. Mensen die juist vanuit morele overwegingen waarschijnlijk besloten hadden dat ze het vanwege hun geweten niet langer konden volhouden om te zwijgen over de dingen die ze wisten.

Terug naar de doden en de verbanden met de Deutsche Bank:

Waar het steeds meer op begint te lijken, is dat in ieder geval een groot aantal van de doden op onze lijst, zo niet alle, het slachtoffer zijn geworden van moord, omdat ze waarschijnlijk dreigden hun mond open te doen.

Dan wordt er voor wat betreft Deutsche Bank als snel gezegd dat die moorden dan wel verband zullen houden met het zogenaamde Libor schandaal (gerommel met rentetarieven) waar ook Deutsche Bank bij betrokken was.

Een ander mogelijk scenario wat misschien nog wel waarschijnlijker is, is dat deze mensen op de hoogte waren van de werkelijk zeer precaire situatie van de Deutsche Bank en dat wanneer zij hun mond hadden opengedaan dit wellicht een vervroegde (want uiteindelijk moet het wel degelijk gebeuren) instorting van de bank tot gevolg had kunnen hebben.

De New York Post heeft een soort eigen onderzoek gehouden naar de dood van drie van die bankiers en die allemaal gelinkt aan elkaar én aan de Deutsche Bank.

We beginnen met de 51-jarige David Rossi. Hij was directeur communicatie bij de oudste bank ter wereld, de Italiaanse Monte dei Paschi di Sienna. Deze bank stond in 2013 op omvallen dankzij zware verliezen die ze hadden geleden met derivaten.

Op 6 maart 2013 viel David Rossi van de derde etage van het gebouw van Monte Paschi naar beneden en stierf. Officieel zelfmoord, maar zonder enige twijfel een regelrechte moord.

Ten tijde van de moord op Rossi liep er een onderzoek naar Monte dei Paschi vanwege het faciliteren van biljoenen euro’s aan riskante derivatentransacties van Deutsche Bank en Merril Lynch.

In de hiernavolgende video zie je Rossi vallen en terechtkomen op de grond (heftige beelden!), met zijn gezicht richting gebouw. Dat is vreemd voor iemand de zelf springt en komt meer overeen met de houding die je zou verwachten wanneer iemand wordt geduwd.

Door de val stierf Rossi niet onmiddellijk. Bijna 20 minuten lang lag de bankier op de keien en bewoog af en toe een been of een arm.


Terwijl hij daar lag te sterven, zie je twee schimmige figuren verschijnen. Ze kijken naar de bankier en doen niets om hulp te bieden. Kalm wandelen ze, na hem hem te hebben”geinspecteerd”, weer weg.

Ongeveer een uur later wordt het lichaam ontdekt door een collega van Rossi. Naar bleek waren zijn armen gekneusd en had hij een hoofdwond die volgens de plaatselijke dokter wees op de mogelijkheid dat er een worsteling had plaatsgevonden voordat hij viel.

De weduwe van Rossi Antonella Tognazi protesteerde hevig toen bekend werd dat men dit officieel zou af doen als zelfmoord. Zij vertelde de pers dat haar echtgenoot “teveel wist”.

Daarnaast wees ze onder andere ook op de gevonden zelfmoordbrief waarin hij haar Toni noemt, iets dat hij in zijn hele leven nog nooit had gedaan.

Bron: Mike v P

Deel het nieuws met anderen: