Centraal Nieuws

Het echte nieuws!

Amerika heeft sinds 9/11 6,4 biljoen (6400 Miljard!) dollar gepompt in oorlogen waarbij meer dan 800.000 doden zijn gevallen. Lees het onthutsende rapport

Een Amerikaanse waakhond heeft de kosten van de Amerikaanse oorlog tegen terrorisme na 11 september 2001 in kaart gebracht.

De Verenigde Staten hebben meer dan zes biljoen dollar gepompt in tientallen oorlogen waarbij tenminste 800.000 mensen zijn omgekomen.

Sinds eind 2001 hebben de VS naar schatting 6,4 biljoen dollar gestoken in de oorlogen, schrijft het Costs of War Project in een nieuw rapport.

Heel ruwe schatting

Uit een tweede onderzoek van Costs of War blijkt dat die oorlogen tussen 770.000 en 801.000 mensenlevens hebben geëist.

Het gaat hierbij om de oorlogen in Afghanistan, Pakistan, Irak, Syrië en Jemen, maar ook om conflicten in Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Jordanië, Kenia, Filipijnen, Soedan, Turkije, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië en Cuba (Guantanamo Bay).

Afgelopen jaar stond de teller op 5,9 biljoen dollar en zo’n 500.000 doden.

Hoofdonderzoeker Neta Crawford zei tegen Military.com dat dit een ‘heel ruwe schatting’ is.

Stuk hoger

In werkelijkheid liggen de cijfers waarschijnlijk een stuk hoger, aldus professor Crawford.

De meeste slachtoffers vielen in Irak. Costs of War schat dat de Amerikanen in dat land tussen de 184.382 en 207.156 burgers hebben gedood.

Er stierven alles bij elkaar ‘slechts’ 7014 Amerikaanse soldaten, plus nog 7950 huursoldaten van groepen als Blackwater, inmiddels Academi geheten.

Net zoveel

“Het aantal mensen dat is omgekomen in Irak, Afghanistan en Pakistan is een schatting,” merkte Costs of War op.

“In sommige gevallen zijn er indirect net zoveel mensen gestorven als gevolg van de oorlogen vanwege bijvoorbeeld watertekorten, infrastructurele problemen en ziektes,” klonk het.

En zelfs als de VS zich nu uit alle oorlogsgebieden zouden terugtrekken, dan zouden de kosten van de oorlogen na 9/11 nog steeds oplopen als gevolg van de zorgkosten voor veteranen en de rente die betaald moet worden voor leningen.

Bron: Sputniknews / ninefornews

Deel het nieuws met anderen: