Centraal Nieuws

Het echte nieuws!

Federal Reserve houdt noodloket voor banken langer open

De Federal Reserve heeft vorige week besloten het noodloket voor banken langer open te houden. Tot en met 10 oktober zal de centrale bank dagelijks tenminste $75 miljard aan liquiditeit beschikbaar stellen aan de bankensector. Het gaat dan om zogeheten ‘overnight‘ operaties, waarbij banken voor een looptijd van minder dan 24 uur liquiditeit aanvragen.

Daarnaast zal de centrale bank deze week liquiditeitssteun voor een langere looptijd van 14 dagen aanbieden. Op drie verschillende momenten kunnen banken voor tenminste $30 miljard aan activa bij de Federal Reserve aanbieden in ruil voor dollars. Hieronder een overzicht van het volledige steunprogramma.

Meer liquiditeitssteun voor banken

De Federal Reserve accepteert staatsobligaties en hypotheekleningen als onderpand voor de liquiditeitssteun. Deze activa parkeert de centrale bank op haar balans, om deze aan het einde van de looptijd weer aan te bieden aan de banken. Deze bedragen zijn niet cumulatief, maar tegelijkertijd staat er ook geen maximum bij. De centrale bank spreekt van tenminste $75 miljard, wat betekent dat het totaal ook hoger kan uitvallen.

Met dit nieuwe programma zijn de liquiditeitsproblemen in de Amerikaanse bankensector tot 10 oktober afgedekt. De Federal Reserve zal tegen die tijd bepalen of het noodloket langer open moet blijven of dat er andere aanpassingen nodig zijn om de rente binnen de gewenste bandbreedte te houden.

Er gaan al geruchten dat de centrale bank tijdens haar volgende bijeenkomst in oktober een nieuwe ronde van quantitative easing zal bespreken. Daarmee zou het opkoopprogramma een permanent karakter krijgen.

Bron: Geotrendlines.nl

Deel het nieuws met anderen: