Centraal Nieuws

Het echte nieuws!

Nikola belooft vrachtwagens op accu met 1300 km bereik

Nikola haalt € 250 mln op voor productie accu- en waterstoftrucks

De Amerikaanse vrachtstartup Nikola Motor Company heeft € 250 mln groeigeld opgehaald bij CNH Industrial, het moederconcern van onder meer vrachtwagen- en bussenbouwer Iveco en landbouwvoertuigenproducent New Holland.

Met CNH heeft de waterstofstartup ‘slim geld’ te pakken. Het vrachtwagen- en aandrijflijnen concern brengt niet alleen geld maar ook zijn expertise in om Nikola tot een succes te maken. “Nikola beschikt over de technologie en heeft met Iveco nu een partner met een groot Europees netwerk, inkoopmacht, fabrieken en reeds gecertificeerde truckonderdelen”, zegt Trevor Milton, CEO bij Nikola. “Weinig mensen zullen nu nog twijfelen of we in staat zijn onze trucks op de markt te krijgen.”

Met dat laatste snijdt Milton een belangrijk punt aan. Volgers van de startup hebben lang ingeschat dat de claims van Nikola wel bijzonder mooi en overambitieus zijn. Te mooi om waar te maken, was lang mijn eigen inschatting. Aan dat beeld droeg Milton met fitties en wispelturige strategiewijzigingen overigens zelf aardig bij.

Niet alleen waterstof voor vrachtvervoer over de weg

Voor de langere afstanden blijft een hybride aandrijflijn met waterstof en accu’s wel de voorkeursoplossing. In ruil voor de investering verwerft CNH een aandeel in Nikola en richten de partners een joint-venture op voor de (vermoedelijk exclusieve) productie van accu- en waterstoftrucks voor de Europese markt. Naast de productie van de trucks zien Nikola en Iveco ook een rol in de realisatie van een netwerk van waterstoftankstations. Iveco heeft daarin eerder waardevolle ervaring opgedaan met de uitrol van een tanknetwerk voor trucks op vloeibaar aardgas (LNG).

Bron: wattisvuurzaam.nl

Deel het nieuws met anderen: