Centraal Nieuws

Het echte nieuws!

Salvador stopte met Roundup, sindsdien louter record oogsten

El Salvador, dat de grote zaden en fytosanitaire multinationals de rug toekeert, ziet zijn gewassen exploderen! Door Monsanto Roundup te dumpen en de lokale zaadteelt te bevorderen, heeft het land zijn landbouwsysteem aanzienlijk verbeterd.

Twee jaar geleden stemde El Salvador voor een verbod op 53 gewasbeschermingsmiddelen voor gebruik in de landbouw. Deze belangrijke producent van koffie, katoen, maïs en suikerriet trok zich terug uit de markt, onder andere Monsanto Roundup (glyfosaat), onlangs door de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) geclassificeerd als “waarschijnlijk carcinogeen”.

Een plan om familiale landbouw in 2011 te bevorderen

Om het Salvadoraanse zaaigoed te beschermen en de landbouwproductie te verzekeren, heeft de regering van voormalig president Mauricio Funes in 2011 het Family Farming Plan (FAP) gelanceerd. Voor ongeveer 400.000 boerenfamilies was dit plan bedoeld om lokale zaden te upgraden en kleine producenten van biotechnologie bedrijven en hun GGO’s te emanciperen.

In een crisis was het landbouwsysteem voornamelijk afhankelijk van hybride zaden die werden verkocht door Monsanto, Pioneer et al. Voorafgaand aan de implementatie van de FAP werden 75% van de maïs en 85% van de bonen geïmporteerd volgens de informatiesite The Seattle Globalist.

En de planten die op het grondgebied werden gekweekt, waren hoofdzakelijk van steriele GGO-zaden, niet aangepast aan de gebieden en hun bijzonderheden, waardoor het gebruik van chemische inputs gedwongen werd. De regering heeft haar voedselsoevereiniteit opnieuw bevestigd en heeft besloten de internationale zaadindustrie te doorbreken om de voorkeur te geven aan lokale zaden.

Mensen gezonder voeden, zonder de grote voedingsmiddelenindustrie te vervuilen of vetmesten, is misschien wel de volgende grote uitdaging voor de planeet. Een uitdaging die El Salvador aan het oppakken is.

We zullen de methode behouden: politieke wil bevestigd (Fap in 2011, vervolgens gewasbeschermingsverbod in 2013), vervolgens een investering van (slechts) $ 18 miljoen, of $ 45 per operator, of slechts $ 2,85 voor elk van de 6, 3 miljoen Salvadoranen.

Dus, … het is zo simpel die verandering … maar dan, de Republiek begint of niet?

Bron: Gedachtenvoer.nl

Deel het nieuws met anderen: