Centraal Nieuws

Het echte nieuws!

Tyfoon Hagibis: Japan zet zich schrap voor een krachtige storm

Japan zet zich schrap voor wat de zwaarste regen en wind in 60 jaar zou kunnen zijn als Typhoon Hagibis dichterbij komt.

Winden van 180 km / u (111 mph) kunnen overstromingen en aardverschuivingen veroorzaken, heeft het Meteorologisch Agentschap van Japan gewaarschuwd.

Tienduizenden huizen zijn al zonder stroom en één persoon stierf toen een auto bij harde wind ten val kwam.

Winkels, fabrieken en treinnetwerken zijn stilgelegd terwijl de Rugby World Cup en de Formule 1 Grand Prix worden verstoord.

Hagibis zal later op zaterdag in Tokio landen.

Autoriteiten hebben evacuatieadviezen uitgebracht in gebieden met een bijzonder risico, terwijl supermarkten bijna leeg zijn omdat mensen inslaan voordat de tyfoon toeslaat.

Zelfs terwijl de storm nog op zee was, werd Chiran, ten oosten van Tokio, door tornado-achtige winden geteisterd, met verwoestende huizen en een auto omver geblazen, waarbij de inzittende werd gedood als gevolg.

Wat weten we over de tyfoon?

Hagibis, wat “snelheid” betekent in de Filippijnse taal Tagalog, zal naar verwachting het hoofdeiland Honshu raken.

Het kan de zwaarste storm zijn waarmee het land sinds de Tyfoon Kanogawa in 1958 te maken heeft gehad, waarbij meer dan 1.200 mensen zijn omgekomen of vermist.

“De tyfoon kan regenval en wind op recordniveau veroorzaken”, zei een ambtenaar van het meteorologisch agentschap, waarbij hij het risico van overstromingen en aardverschuivingen aanhaalde.

Wat zal worden beïnvloed?

De tyfoon heeft de krantenkoppen gehaald vanwege de verstoring van de Rugby World Cup en de Japanse Grand Prix.

Twee WK-wedstrijden die zaterdag zijn gepland, zijn al geannuleerd en als gelijkspel uitgeroepen, terwijl de Formule 1 alle activiteiten op de Japanse Grand Prix op zaterdag heeft geannuleerd.

Maar de impact op de lokale bevolking kan ernstig zijn.

Op advies van de autoriteiten hebben mensen de komende dagen voorzieningen aangelegd, waardoor supermarkten lege schappen hebben.

Pas vorige maand heeft Typhoon Faxai grote delen van het land verwoest en 30.000 huizen beschadigd, waarvan de meeste nog niet zijn gerepareerd.

In sommige kustgebieden zijn evacuatiecentra geopend.

Transportsystemen zijn ook getroffen, met bullet treinen en vluchten geannuleerd.

Bron: BBC News / Woldunity

Deel het nieuws met anderen: