Centraal Nieuws

Het echte nieuws!

Uranium – China neemt grote mijn Namibië over

De China National Uranium Corporation, het grootste Chinese uraniumbedrijf, heeft het 69-procent-aandeel van het Anglo-Australische concern Rio Tinto in de Namibische Rössing-mijn overgenomen.

Andere aandeelhouders van de uraniummijn in de Namibische woestijn, nabij Swakopmund, zijn de Namibische en Iraanse overheden.

Oudste uraniummijn ter wereld

De Rössing-mijn is de op drie na grootste, tot nu toe meest opleverende en oudste actieve uraniummijn ter wereld. De dagbouwmijn leverde volgens de laatste stand de helft van alle Namibische uranium en meer dan vier procent van de wereldwijde uraniumwinning. De mijn zou in het jaar 2025 gesloten worden, maar de Chinezen willen de exploitatie verlengen.

Aangrenzende afzettingen uranium mogelijk grootste ter wereld

Direct aangrenzend aan de huidige wingebieden liggen namelijk zo’n twintig andere uraniumafzettingen. Daarbij zou het om de grootste ter wereld kunnen gaan. Met de aankoop van de huidige mijn, hebben de Chinezen alvast een voet tussen de deur voor de winning van die afzettingen. Volgens schattingen uit 2015 zouden deze voorraden genoeg moeten zijn om zelfs bij intensievere exploitatie tot halverwege de jaren 2030 uranium te winnen.

Bron: Novini.nl.

Deel het nieuws met anderen: