Centraal Nieuws

Het echte nieuws!

Een 400 miljoen jaar oude hamer? Niemand heeft een verklaring voor dit mysterieuze voorwerp

In 1934 werd in de plaats London in de Amerikaanse staat Texas een hamer gevonden in een laag steen.

Het gesteente is naar verluidt meer dan 400 miljoen jaar oud, wat zou betekenen dat de hamer is gemaakt voordat er mensen waren.

De hamer kwam in de jaren tachtig in handen van Carl Baugh. Hij speculeerde dat de omstandigheden op aarde al die miljoenen jaren geleden een ras van reuzen hebben voortgebracht.

Ongewone samenstelling

Baugh liet het voorwerp analyseren door het Battelle Laboratory in de staat Ohio. In hetzelfde lab zijn maanstenen van de NASA onderzocht.

De hamer heeft een ongewone samenstelling: 96,6 procent ijzer, 2,6 procent chloor, 0,76 procent zwavel en 0 procent koolstof.

De afwezigheid van koolstof is vreemd. Chloor wordt normaal gesproken niet aangetroffen in ijzer. In het ijzer zijn geen luchtbelletjes gevonden. De hamer bevat een laag ijzeroxide die roest voorkomt.

Scepticus Glen J. Kuban zei dat het gesteente materiaal kan bevatten wat miljoenen jaren oud is, maar dat het gesteente rond de hamer mogelijk een stuk jonger is.

Fossielen

Rond archeologische voorwerpen vormt zich soms een laag kalksteen die niet ouder is dan 200 jaar.

Rond de hamer zijn echter fossielen gevonden die deel uitmaken van de oorspronkelijke formatie. De fossielen zijn niet aangetast.

Dit zou erop kunnen wijzen dat de fossielen en de hamer uit dezelfde periode stammen. Koolstofdatering van de hamer in de jaren negentig leverde weinig op omdat de monsters besmet zouden zijn geraakt.

Steenkool

Het voorwerp is gevonden door een wandelaar en lag op een richel. Mogelijk is het losgekomen uit een grotere formatie.

Baugh verklaarde dat een deel van het houten handvat van de hamer door de jaren heen in steenkool is veranderd.

Op foto’s van de hamer is een donker gedeelte te zien wat steenkool zou kunnen zijn.

Bron: 9ForNews.nl / Gaia.com

Deel het nieuws met anderen: